Mariska Klomp (23) heeft sinds vijf jaar de ziekte van Lyme. Hierdoor heeft ze een breed scala aan lichamelijke klachten: van hartkloppingen tot extreme vermoeidheid en uitval, waardoor ze soms niet kan lopen, tot vergeetachtigheid.

Er is in de reguliere gezondheidszorg geen remedie voor haar ziekte, met een bioresonantietherapie worden ´goede resultaten´ geboekt. De kosten voor deze behandeling zijn echter hoog.

LOVE M Daarom is een actie opgestart om de benodigde duizenden euro’s bij elkaar te wandelen. ´Lopen voor Lyme ´is een landelijk initiatief van een andere Lyme-patiënten. In 2016 vond de eerste wandeltocht voor Lyme plaats. Deze bracht meer dan vijf ton op. De tweede Lyme-wandeltocht vindt 14 april plaats rond het Henschotermeer in Woudenberg.

Team ‘Love M’ loopt mee voor Mariska Klomp. Zij is inmiddels al gestart met de speciale behandeling die anderhalf jaar duurt. Ze ligt voornamelijk op de bank of in bed, omdat ze geen energie heeft. Zelf omschrijft ze het zo: ,,Lyme tast alles in je lichaam aan. Ik heb vooral een enorm uitgeput gevoel, alsof je een zware griep onder de leden hebt, elke dag hoofdpijn, neurologische klachten, oorsuizen, hartkloppingen, brandende zenuwpijn, gewrichtspijn, spierpijn, ontstekingen, een rood gloeiend gezicht, huiduitslag, koortsgevoel, moeite met concentreren en het verwerken van prikkels, duizeligheid, misselijkheid en ga zo maar door´´.

ERGER EN ERGER ,,Daarnaast werkt mijn immuunsysteem niet meer naar behoren en is het zenuwstelsel behoorlijk aangetast. Helaas worden de klachten erger en erger. Doordat mijn lichaam zo zwak is, ben ik helaas niet meer in staat om te werken of te sporten.”

Mariska rondde ondanks haar ziekte haar HBO-studie af, maar kon vervolgens geen van de haar aangeboden banen aannemen, omdat ze er de kracht niet voor heeft. Ze woont samen met haar vriend en ook van haar moeder en familie krijgt ze veel steun.

TEKENBEET ,,Het begon allemaal in 2013. Ik ontdekte een teek, ging naar de huisarts en die heeft de teek verwijderd. Ik vroeg om een antibioticakuur en een bloedtest, maar dat vond de huisarts niet nodig.” Het geven van een dergelijke kuur had, denkt ze, mogelijk het ontwikkelen van de ziekte van Lyme kunnen voorkomen. Toen er enige maanden later klachten optraden, koppelde ze die aan de tekenbeet. De huisarts dacht echter meer aan Pfeiffer of chronische vermoeidheid. Het onbegrip van de huisarts kon en kan Mariska niet verkroppen. ,,Als ze eerder actie hadden ondernomen en mij serieus hadden genomen, had het niet zover hoeven komen”, zegt ze. Een homeopathisch arts heeft bevestigd dat ze Lyme heeft. Ze kreeg hoop toen ze vorig jaar hoorde over een behandeling bij een bioresonantiekliniek in Driebergen die bij Lyme-patienten ´goede resultaten boekte´. Met de actie Lopen voor Lyme op 14 april wil ze het benodigde bedrag ophalen. Ook online kan er gedoneerd worden. Op Facebook is de actie te vinden, ‘Team love M’ en op de website van Lopen voor Lyme.

Op het moment van schrijven heeft ze 40% van binnengehaald. Vanuit de stichting word er € 1.000,00 toegezegd.